[ Forum ] [ Registracija ] [ Pomoć ] [ Traži ] [ Profil ]

Pravila: Svoja pitanja postavljajte bez ustručavanja, naravno razumljivo i što detaljnije i preciznije. Sa liječnicima je postignut načelni dogovor da će u skladu sa svojim obavezama na pitanja odgovarati što je moguće prije.

Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : problem sa zubom nakon stavljanja bijele plombe
()
Nova poruka Odgovori
Autor Poruka
zubić
Nivo: Jr. Member
Registriran: 16-02-2010
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon problem sa zubom nakon stavljanja bijele plombe

Poštovani,
imam problem sa "naslov".
Nedugo nakon popravka zuba (radi se o gornjoj,lijvoj sedmici) i stavljanja bijele plombe počeo me je boljeti taj isti zub, ali ne sam od sebe ili na "toplo-hladno" već pri žvakanju hrane, žvakaće gume i sl. tj boli me samo donja površina zuba pri nekoj sili koja se vrši na površinu zuba prilikom gore spomenutim radnjama! Naime, bol je postajala sve jača što je vrijeme prolazilo tako da ni komadić lisnatoga tijesta nije smio doći između površina dvaju zuba. Obratio sam se svom stomatologu i na stavio mi je tzv "lijek" i sve se je smirilo. Nakon cca 2 mjeseca izvadili smo "lijek" i stavili opet bijelu plombu, ako se ne varam, nekog drugog sastava i problem se opet pojavio! Da stvar bude gora, isti problem se je pojavio i na zubu do njega, šestici, s istom "povijesti bolesti".
Moram spomenuti da do sada nikada nisam imao problema sa zubima i sve je bilo u najboljem redu; čak štoviše, nikada me nije niti bolio zub.
Molim Vas za savjet!
Unaprijed zahvaljujem na trudu i odgovoru!

[Ispravljano od: zubić dana 16-02-2010 u 15:46 GMT]

16-02-2010 u 14:45 | Odgovor na post
Dr. Suzana Varga
Nivo: Moderator
Registriran: 13-06-2005
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon Re: problem sa zubom nakon stavljanja bijele plombe

Poštovani Zubić,

Veliki ispuni zahtjevaju da se stavljaju u više slojeva, jer kompozitni materijal za ispune boje zuba se skvrčava prilikom polimerizacije (stvrdnjavanju), naročito svjetlosnom tehnikom. Iz tog razloga su također napravljene posebne kompozitne podloge da se taj efekt ublaži. Međutim, i kada se radi pravilnom tehnikom zna doći do tenzije unutar krune zuba koja ga onda čini osjetljivom na zagriz. Ako je zub i dalje osjetljiv, predložila bi keramički inlay koji ne stvara ovakve probleme.
Srdačan pozdrav,
mr.sc. Suzana Varga, dr.stom.

26-02-2010 u 10:49 | Odgovor na post
Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : problem sa zubom nakon stavljanja bijele plombe Nova poruka Odgovori

Niste logirani? Korisnik: Zaporka: Izgubili ste Vašu zaporku?
Pravila foruma:
Tko može postaviti novu temu? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member
Tko može odgovoriti? Administrator, Moderator
Tko može čitati? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member, Guest
HTML Uključen? no
UBBC Uključen? yes
Filtriranje riječi uključeno? no

Kontaktirajte nas | Zdravlje i život