[ Forum ] [ Registracija ] [ Pomoć ] [ Traži ] [ Profil ]

Pravila: Svoja pitanja postavljajte bez ustručavanja, naravno razumljivo i što detaljnije i preciznije. Sa liječnicima je postignut načelni dogovor da će u skladu sa svojim obavezama na pitanja odgovarati što je moguće prije.

Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : Lokalna anestezija u trudnoći i fistula
()
Nova poruka Odgovori
Autor Poruka
ivić
Nivo: Sr. Member
Registriran: 15-02-2008
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon Lokalna anestezija u trudnoći i fistula

Poštovana,

nedavno sam Vam već pisala vezano za pojavu fistule na desnima. Budući da se gnjojni prištić i dalje javlja i puca, a zabolilo me bilo i zubno meso, ponovno sam otišla do stomatologa. Fistula se javlja na desnima gdje sam davno izvadila zub. Desno od toga je mrtav zub, kojeg je ovaj put zubar otvorio, rekao da je unutra neki zlatni kolčić i da ge ne može čupati jer bi se zub raspao, budući da on drži taj zub. Lupkao je po tom zubu, tu me ništa ne boli. Potom je otvorio zub lijevo od fistule, tu me isto ništa ne boli, nije ništa vidio te ga je zatvorio.
Kaže da bi se jedino na RTG snimci vidjelo o čemu se radi, smatra da je možda ostao komadić korijena prilikom vađenja tog zuba, ali da ovako napamet ništa ne može govoriti. RTG snimanje ne bih radila, ni on nije inzistirao, kaže bolje ga je izbjeći.
Nije mi ništa posebno prepručio za tu fistulu, pitala sam ga za antibiotik, kaže da bi to samo kratkotrajno riješilo stvar.
Desni gdje se nalazi fistula me samo povremeno bole, nisam oticala niti imala temperaturu, samo ponekad imam neki osjećaj da je nešto tu, ne kao bol niti kao da tuče, ne mogu to opisati...
Mene zanima što mi Vi preporučujete, što mi je činiti u vezi tog gnjoja i fistule koji se svako malo pojavljuje i puca? Sada sam 13 tjedana trudna.
Strah me da taj upalni proces ne naškodi djetetu i ugrozi trudnoću? Dugo sam čekala ovu trudnoću te sam dosta zbog ovog uplašena.

Također me zanima me da li se, u slučaju potrebe, u ovoj fazi trudnoće smije primiti lokalna anestezija?

Unaprijed zahvaljujem

[Ispravljano od: ivić dana 16-02-2010 u 17:07 GMT]

[Ispravljano od: ivić dana 16-02-2010 u 19:14 GMT]

[Ispravljano od: ivić dana 16-02-2010 u 19:14 GMT]

15-02-2010 u 13:57 | Odgovor na post
Dr. Suzana Varga
Nivo: Moderator
Registriran: 13-06-2005
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon Re: Lokalna anestezija u trudnoći i fistula

Poštovana gđa. Ivić,

I dalje ne primjećujem nešto o čemu bi trebalo posebno biti zabrinuti. Vrijedi sve što sam Vam napisala u prethodnoj poruci. Fistula od zuba odnosno korijena zuba ne može naštetiti bebi. Normalno možete liječiti zube, piti određene lijekove, analgetike, antibiotike (konzultirati svog ginekologa), primati lokalne anestezije, i dr. Također je važno umiriti se, nemate se čega bojati!
Srdačan pozdrav,
mr.sc. Suzana Varga, dr.stom.

26-02-2010 u 10:49 | Odgovor na post
Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : Lokalna anestezija u trudnoći i fistula Nova poruka Odgovori

Niste logirani? Korisnik: Zaporka: Izgubili ste Vašu zaporku?
Pravila foruma:
Tko može postaviti novu temu? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member
Tko može odgovoriti? Administrator, Moderator
Tko može čitati? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member, Guest
HTML Uključen? no
UBBC Uključen? yes
Filtriranje riječi uključeno? no

Kontaktirajte nas | Zdravlje i život