[ Forum ] [ Registracija ] [ Pomoć ] [ Traži ] [ Profil ]

Pravila: Svoja pitanja postavljajte bez ustručavanja, naravno razumljivo i što detaljnije i preciznije. Sa liječnicima je postignut načelni dogovor da će u skladu sa svojim obavezama na pitanja odgovarati što je moguće prije.

Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : Što da napravim?
()
Nova poruka Odgovori
Autor Poruka
andda
Nivo: Jr. Member
Registriran: 18-05-2009
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon Što da napravim?

Poštovana doktorice,
u 32 tjednu sam blizanačke trudnoće i od početka imam problema sa bolnim zubima. U prvom tromjesječju se bol javljala,u drugom je prestala i sad je opet počela. Problem je u tome što me podjednako bole četvorka,petica(koja nema živca i liječena je) i i šestica, a moj stomatolog ne može otkriti koji od ta tri zuba stvara problem jer se izvana ništa ne vidi.
Bol je probadajuća, kao kod upaljenog živca, a između 5 i 6-ice se počelo i dosta osjetiti neugodan miris.
Pošto ovo stanje traje već dosta dugo stomatolog me poslao kući jer ne bi bilo pametno slikati zube,a rekao je da nam je opcija otvarati sva tri zuba i vidjeti koji je pokvaren ili da se još malo strpim jer ne vjeruje da je neka jaka upala jer bi se već manifestirala oteklinom.
Meni se bol pojačava pa ne znam što napraviti,jel pametnije čekati(još neka dva mjeseca)) ili otvarati sva tri zuba u poodmakloj trudnoći?

Hvala na odgovoru

13-02-2010 u 15:34 | Odgovor na post
Dr. Suzana Varga
Nivo: Moderator
Registriran: 13-06-2005
IP: Logged

Pogledaj profil korisnika Pošalji Email korisniku
icon Re: Što da napravim?

Poštovana Andda,

Prema znanstvenoj i kliničkoj literaturi, u trećem tromjeseću se mogu snimati zubi uz normalne mjere predostrožnosti (olovna pregača i sl.) kada je to indicirano. Od pojave digitalne radiovizigrafije, ta granica je pomaknuta čak i ranije, obzirom da je doza zračenja izrazito mala, i nigdje blizu fetusu. Stoga trebate sa svojim stomatologom i ev. ginekologom odvagnuti da li je rizik trpljenja bolova veći ili manji snimaju zuba. Neugodan miris se ne može javiti iz korijena već od karijesa ili upale desni odnosno parodonta. Ovo potonje je česta pojava kod trudnica jer se desni upale radi hormonalnog "drugog stanja". To međutim vjerojatno nije uzrok bolova koje spominjete. Niste opisali bolove: povremene, stalne, u mahovima, spontani, provocirani (na toplo ili hladno) i dr. Postoji nekoliko metoda kojom se može identificarti uzročnik bolova. Konačno, kod zdravih trudnoča treba obaviti sve što možete kod stomatologa, jer poslije poroda, a naročito s blizancima, nečete imati puno slobodnog vremena za posjete stomatologu.
Srdačan pozdrav,
mr.sc. Suzana Varga, dr.stom.

17-02-2010 u 08:16 | Odgovor na post
Zdravlje i život : Dr. Suzana Varga : Što da napravim? Nova poruka Odgovori

Niste logirani? Korisnik: Zaporka: Izgubili ste Vašu zaporku?
Pravila foruma:
Tko može postaviti novu temu? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member
Tko može odgovoriti? Administrator, Moderator
Tko može čitati? Administrator, Moderator, Sr. Member, Member, Jr. Member, Guest
HTML Uključen? no
UBBC Uključen? yes
Filtriranje riječi uključeno? no

Kontaktirajte nas | Zdravlje i život