ivić Nivo: Sr. Member Registriran: 15-02-2008 Postovi: 63 IP: Logged
|
Gingivitis u turnoći
Poštovana,
Trudna sam 11,5 tjedana. Inače povremeno imam problema s upaljenim zubnim mesom, a evo sad me u turnoći ponovno zahvatilo.
Na donjoj vilici lijevo, prije 10tak god.sam izvadila jedan zub i tu mi je ostalo prazno mjesto. S desne strane od tog mjesta je mrtav zub kojeg sam uspješno izlječila prije 5 godina (nakon 1. poroda) i nisam imala nikakvih problema. Prije par dana mi se na praznom mjestu pojavila otečenost zubnog mesa i nešto što je izgledalo poput divljeg mesa. Nakon 2 dana pojavio se neki bjelkasti ročić na vrhu toga (pretpostavljam gnjojni), nisam ga dirala i do jutra je to nestalo. Na mrtvom zubu mi je povučeno meso prema dolje te se vidi vrat zuba.
Danas sam bila kod stomatologa i rekao mi je da sve skupa izgleda trudnički gingivitis, a za ono divlje meso kaže da je neka fistula jer je možda kod mrtvog zuba preostao neki korijen. Taj zub me ni malo ne boli, već me boli zub do donjeg lijevog umnjaka, kaže dr. da je tu džep (umnjak nema mjesta za potupni izlazak, samo je djelomično izrastao-kaže dr. da bi trebalo vaditi umnjake-donje, gornje već izvadila i da ću time riješiti problem).
Očistio mi je zube i kaže da se u principu treba slikati (ne sada jer sam trudna) i da nije ništa zabrinjavajuće. Mažem zube s Gengigelom-piše da nije štetan u trudnoći. Da li je stvarno siguran za upotrebu u trudnoći?
Da li se trebam brinuti zbog situacije s fistulom i općenito zubnim mesom, zbog mogućeg lošeg utjecaja na dijete? Zube redovito perem.
Unaprijed zahvaljujem.
|